2. Dünya Savaşı’nda Hemşire Afişleri

41 senedir yaşadığı Paris’te ödüllü sanat çalışmaları icra eden ve Türkiye’de yayımlanan Sanatım Dergisi’nin temsilciliğini yapan için sevgili danışma kurulu üyemiz Doğan Elat’a, Hemşireler Günü için derlediği afişler ve yazısı için teşekkür ederiz.

 

Afişlerde , 2. Dünya savaşı sırasında, dünyanın gördüğü en büyük bölünmelere ve acılara tanıklık eden hemşirelik resmedilmiştir. Hemşirelerin savaş sırasında ve sonrasında verdiği bakım ve umut asla unutulmayacaktır… Sağlığın kalbi olan hemşirelerimiz şimdi de  o zamanlardaki gibi çetin bir savaşın içinde. Bu sefer pandemi ile savaşıp insanlığa hizmet ediyor; bireylerin, toplulukların ve ulusların sağlığını ve refahını korumaya çalışıyor. Yürekleriyle, bilgileriyle, sabırlarıyla, özverileriyle  hayat veriyorlar.

Bu özel günün tarihi , kurumsal hemşireliğin lideri olan  Florence Nightingale (1820-1910)’in doğum günü vesilesiyle seçilmiştir. Meslek açısından çok yönlü birikimlere sahip bir kişilik olan Florence Nightingale, kadınların eğitimini destekleyen, reformcuların eserlerini anlayabilen, entelektüel ve  politik seçkinlerle ilişkiler kurabilmiş kişiliğiyle tanınan Nightingale, hemşirelik anlayışıyla  kadınların toplumdaki rollerine büyük katkılarda bulunmuştur…

Onun, hastanenin ve evin fiziksel ve psikolojik çevresini algılayış şekli, sadece derin bir bilimsel hijyen anlayışını değil, aynı zamanda sağlık ve iyileşmenin yanı sıra insan ruhunun rahatlığı ve beslenmesine dair kaygılarını da ortaya koymaktadır…

Mükemmel de bir  iletişimci ve lider olarak, tüm hemşireleri hijyen ve antibiyotik yönetimi liderliği konusunda göreve çağırırdı… Florence Nightingale asırlar sonra her zaman hatırlanacaktır…

Tanrının en değerli armağanı olan hayat, çok defa hemşirenin eline terk edilmiştir. Florence Nightingale

Hemşirelik mesleğinin ilerlemesi ve tüm insanların sağlığına kavuşması için özellikle yaşadığımız COVID döneminde hemşirelerimizin önemi daha da artmaktadır… Hemşireler günü tüm insanlık için kutlu olsun…

Doğan Elat