Tüp Bebek Tarihçe

Tüp bebek tedavisi 1971’ler de Robert G. Edwards’la başlayan ve hızla dünyaya yayılan bir gebe kalabilme yöntemi. 1989 yılında Ege Üniversite’sinde ilk tüp bebek dünyaya gelmiş. Tüp bebek ilaçsız, konforlu, doğal, hapla ve mikroenjeksiyon yöntemleri ile uygulanıyor. 

Tüp bebek tedavisi kısırlığın belirlenemeyen durumlarında, yumurtalık over kistlerinde, çikolata kistlerinde, tüplerin tıkalı olması halinde, erkeklerin sperm sayısının az ve kalitesiz olması durumlarında öneriliyor. Hatanın tedaviye başlaması için tetkikler, röntgenler, ultrasonografiler, çekildikten sonra karar verildiğinde kısa bir tedavi protokolü uygulanacaksa adetin 2. Veya 3. Gününde tedavi başlanıyor. Yumurtaların iğnelerle uyarılmasıyla başlayan tedavi yaklaşık 15 gün sürüyor.

Foliküller belirli bir boyuta geldiğinde erken çatlamaması için 6. Gününde koruyucu olarak gonodatropin releasing hormonu antagonisti verilir. Göbekten yapılan bu ilaçtan sonra, yumurtalar belirli bir olgunluğa ulaşınca yumurtaların çatlaması için farklı bir hormonal iğne kullanılır. Bu iğneden 36 saat sonra yumurtalar toplanır. Yaklaşık yarım saat süren yumurta toplama işlemi hasta uyutularak gerçekleştirilir. Elde edilen yumurta hücrelerinin laboratuvar ortamında toplanan spermlerle bir süre döllenmesi beklenir. Mikroskop altında tespit edilen döllenme 12, 15 saat sonrasında embriyo transferi için hazır hale getirilir.


Tüp Bebek Tarihçe

Anne adayı hazırlanır ve rahim ağzından belirli sayıda embriyolar ince plastik bir boru şeklinde olan kafeterle rahim içerisine transfer edilir. Hasta bir süre dinlendirilir ve taburcu edilir. İki hafta boyunca anne adayına progesteron hormonu vajinal yoldan veya kas içerisine uygulanır. Gebelik testinin 13, 14 gün sonrasında sonucu pozitif ise tüp bebek kliniğinde 10 gün sonra gebelik kesesinin görülebilmesi için ultrason yapılır. Mikroenjeksiyon tedavi yönteminde ise tüp bebek tedavi basamakları hem daha değişik, hem de daha uzun sürelidir.

Prof. Dr. Teksen Çamlıbel