Tüp Bebek Tedavisi

Tüp bebek tedavisi, kadın ve erkekten alınan hücrelerin laboratuar ortamında döllenmesi ile embriyo oluşturma yöntemidir. Bu yöntemi çocuğu olamayan aileler tercih etmektedir. Tüp bebek tedavi teknikleri her geçen yıl devam etmektedir. Öncelikle doğal yöntem ile gebe kalınması uygulanmaktadır. Eğer doğal yöntem ile başarısız olunur ise bu tedavi uygulanır. Bu yöntem 6 aydan fazla 1 yıla yakın bir süreci kapsamaktadır. Kadının regl gününden 3 gün sonrası düzenli olarak bir ilişki yaşamalıdır. Ayrıca doktor size bu doğal yöntemi uygularken ilaç verir. Bu ilaç yumurtalıklara uyarır ve gebe kalınmasını biraz daha kolaylaştırır. 

Tüp bebek tedavisinin kurucusu Robert G. Edwards’dur. Tedavi sonucu ilk doğan bebek Louise Brown’dur.  1978 yılında İngiltere de dünyaya gelmiştir. Sağlık durumu oldukça iyidir. Yıllardır çocuğu olamayan ailelerin tercih etmesi sonucunda tüm ülkelerde uygulanabilmektedir. Türkiye’de ise ilk tüp bebek tedavisi ile dünyaya gelen bebek 1989 yılında Ege Üniversitesi tarafından doğum gerçekleşmiştir.


Tüp Bebek Tedavisi

Doktor tarafından istenilen bazı tahliller vardır. Örneğin; sperm tahlili, kadın ile erkeğin kan testleri, rahim filmi, kromozom analizi ve tedavi öncesinde herhangi bir tedavi uygulandıysa raporların hepsini doktora vermelisiniz. Ardından sizin için uygun tedavi yöntemini size anlatacaktır.

Öncelikle bireylerin hücreleri incelenmektedir. Ardından kadın’ın yumurtası ile erkeğin spermi alınır. Bu hücreler tek tek kontrol edilir ve en kaliteli hücreler bir araya getirilerek döllenme sağlanır. Oluşan embriyo kadın rahmine yerleştirilir. Rahim’e transfer işlemi yaklaşık 10 dakika sürmektedir. Ardından 12 gün beklenilir ve gebelik testi yapılır. Eğer bu yöntem başarılı olursa kişi hamile kalır. Fakat bu tedavi olumsuz olur ise tekrar uygulanmaktadır. Süreç bazı çiftler için uzun olurken, bazı çiftler için kısa olabilir. Ancak tüp bebek tedavisi görecek kişiler 35 yaşından büyük ise bu süreç biraz daha uzun olabilir. Ancak bu uzun sürecin sonunda istenilen sonuç elde edilebilir. Bu yüzden eşlerin bir birine destek olarak tedaviyi tekrar denemeli gerekmektedir. Her olumsuz yanıtlanan tedavi de tekrar uygularken, çiftlerin doktor değişikliği de yapmaları gerekmektedir.

Prof. Dr. Teksen Çamlıbel