Çamlıbel Vakfı Periyodik Bültenler

Bültenlerimiz 3 ayda bir vakıf haberlerimiz ve danışma kurulumuzun makale ve röportaj katkılarıyla hazırlanmaktadır.

Bültenlerimize ücretsiz olarak erişmek adına mail adresiniz ile kayıt olabilirsiniz.

Vakıf Bülteni Sayı: 2

İkdisadi İşletmemiz Kuruldu

02.07.2021 tarihinde vakfımızın amaç­larının gerçekleştirilmesinde yararlanıl­mak üzere ve vakfa sürekli gelir temin etmek amacı ile Çamlıbel Sağlık Eğitim ve Kültür Vakfı İktisadi İşletmemiz’i kurduk. İşletmemiz altında önümüzdeki senelerde yapmayı planladıklarımız:

Kültür, sanat, teknoloji seminerleri vermek, hobi atölyeleri açmak, kültürel turlar düzenlemek, kültür sanat yarış­maları, ödül törenleri, müzik dinletileri organize etmek, küçük müzik toplu­lukları kurmak, anne-bebek ürünleri ve hediyelik eşyalar gibi ürünlerin alım satımını yapmak, kermes düzenlemek.

NİŞANTAŞI ATÖLYE İçin Hazırlıklarımız Başladı

Nişantaşı’nın merkezinde “Nişantaşı Atölye” markamız ile; Tarih, müzik, psi­koloji, edebiyat, bilim, sanat gibi branş­larda alanında uzman kişilerce seminer­ler; Yaratıcı drama, geri dönüşüm gibi workshoplar, Origami, ahşap boyama gibi el sanatları çalışmaları gibi geniş bir yelpazede yer alacak atölyeler düzenle­mek için çalışmalara başladık. Atölye­lerimizin, farklı yaş gruplarına yönelik, fiziksel ve online olacak şekilde hybrid olması planlıyoruz. Aktivitelerimizin geliri vakfımızın kültür projelerine gide­cektir. Şimdi öğrenme ve yaratıcılıkla­rımızı konuşturma zamanı!

Özel Gün Bağış Sertifikalarımız Hazırlandı

Babalar Günü başta olmak üzere alternatifli olarak çok sayıda özel gün sertifikamız hazırlandı…

Anadolu Liselerinde Atam İzindeyiz Köşesi

Gelecek nesillerin asla unutmaması gereken bir gerçeğimiz var…

Gençlerimiz Atatürk’ün hayatını yakından tanısın, ilkelerini yaşamlarına adapte etsin­ler diye onu en iyi anlatan kitapları, sevgili edebiyatçı danışma kurulu üyelerimiz Sunay Akın ve Numan Aydınoğlu’na ve Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları’na danışarak derledik.

Tüp Bebek Destek Programı’mızın İlk Bebekleri Geliyor

Vakfımızın ilk projesi olan ve başvuruları 2020 Aralık ayında tamamlanan Tüp Bebek Des­tek Programı’mız kapsamında, sağlık komitemiz ile belirlediğimiz kriterlere uyan ve tıbbi açıdan öncelikli 10 çiftimizi seçtik. 2021’de; çiftlerimizin, muayene, yumurta toplama, emb­riyo transferi, ilaçlar ve laboratuvar maliyetleri dahil tüm süreci kapsayan ücretsiz tüp bebek tedavilerine başladık. Çiftlerimizden bir kısmı mutlu haberi aldı ve bebeklerini bekliyor, diğer adaylarımızın tedavisi sürmekte.

Tüp Bebek Destek Programı’mızın yeni çağrısı ve başvuru tarihleri sitemiz ve sosyal medya hesaplarımızdan duyurulacaktır.

Destek olan tüm doktorlarımıza, merkezlerimize ve ilaç firmalarına teşekkür ederiz.

Sağlık İçin Sanat Ödülleri (SİS Ödülleri)

Sanatın, belli bir konuda farkındalık oluştur­mak için en güzel yollardan biri olduğuna ina­nıyoruz. Sağlığımız, sahip olduğumuz en önem­li varlığımız. Sağlık için Sanat Ödülleri, kısaca SİS Ödülleri; çeşitli sağlık konularına yaratıcı yollarla dikkat çekmek amacıyla düzenleyece­ğimiz, sağlık temalı kültür sanat yarışmalarıdır. Sağlık İçin Sanat Ödülleri projemizde, her sene bir sağlık teması belirleyeceğiz ve bu temanın çerçevesinde; çeşitli kültür sanat dallarında ya­rışmalar düzenleyeceğiz. Dijital sanat, kısa film, resim, karikatür, müzik, edebiyat gibi katego­rilerde organize edeceğimiz yarışmalarımız ile sağlık konularında farkındalık oluştururken; üretilen eserlerin sergilenmesi ve vereceğimiz teşvik ödüller ile genç yeteneklerimize destek sağlamak ve kültür sanat üretiminde yeni bir kıvılcım başlatmak istiyoruz.

“Sanatsız kalmış bir milletin hayat damarlarından biri kopmuş demektir!”
Mustafa Kemal Atatürk

100.Yılında Kurtuluş Savaşı’nın İzinde

Serhan Güngör ile Kurtuluş Savaşı Cephelerini Geziyoruz

Kurtuluş Savaşı, 1. Dünya Savaşı’ndan yenik çıkan Osmanlı İmparatorluğu’nun savaşı kaza­nan devletlerce işgali sonucunda Misak-ı Milli sınırları içinde ülke bütünlüğünü korumak için girişilen çok cepheli siyasi ve askeri mücade­lenin adıdır. “İstiklal Harbi” veya “Milli Mü­cadele” olarak da bilinir. Bu turumuzda, Savaş Alanları Uzmanı Rehber Serhan Güngör’ün anlatımları ile Kurtuluş Savaşı’nın Batı Cephe­si’nde yaşanan olayları, insanların hikayelerini ve fedakarlıkları, bu büyük destanın yaşandığı hakiki mekanlarda öğrenecek ve anacağız…

Yazan: Prof. Dr. Teksen Çamlıbel

Meme Kanserinde Jinekoloğunuzun Rolü

Meme kanseri, kadınlarda en yaygın kanser. Son istatistiğe göre, her 8 kadın­dan biri meme kanserine yakalanıyor. Meme kanseri erken teşhis ile tamamen tedavi edilebilir. Biz jinekologlar, pek çok kadının ilk doktoru olduğu…

Sunay Akın Röportajı

23 Nisan 2005’te İstanbul Oyuncak Müzesi’ni kuran, kendini Türkiye’de müzeciliğin gelişimine adayan sevgili Sunay Akın’la bu özel gün için röportaj yaptık…

Yazan: Bedriye Hülya

Girişimcilik

Joe Biden tarafından Türkiye’nin Steve Jobs’larından biri olarak gösterilen, sosyal girişim deyince akla ilk gelen isimlerden sevgili danışma kurulu üyemiz Bedriye Hülya’ya, yazısı için teşekkür ederiz.

Bir Mobil Sanat Sevdalısı Prof. Dr. Mehmet Ömür

1951 Istanbul doğumlu Ömür, Lise döneminde fotoğrafa Kodak instamatic 100 ile başlamış sonraki 10 yılda dönemin çeşitli Canon kameraları ile fotoğraf çekmeye devam etmiştir. Bu sırada karanlık oda deneyimi de kazanan Ömür, Tıp fakültesi­ni bitirdikten sonra mesleğindeki yoğun çalışmaları nedeniyle fotoğraftan ayrıl­mak zorunda kalmıştır. Emeklilik dönemine yaklaştığı sırada ortaya çıkan dijital fotoğrafçılıkla birlikte DSL makinelerle yeniden fotoğrafa dönmüş bir yıl işini bırakarak Paris’te CE3P görüntü okulundan mezun olmuştur. Daha sonraki dönem fotoğrafın peşinden dünyayı dolaşmış. Seyahat ve doğa fotoğrafçılığı ile ilgilenme fırsatı yakalamıştır. 2000 yılından bu yana yoğun olarak fotoğraf sanatı ile uğra­şan Ömür ilk kişisel sergisini 2003’te Bozcaada’da açtı.

Yazan: Doğan Elat

2. Dünya Savaşında Hemşire Afişleri

41 senedir yaşadığı Paris’te ödüllü sanat çalışmaları icra eden ve Türkiye’de yayımlanan Sanatım Dergisi’nin temsilciliğini yapan için sevgili danışma kurulu üyemiz Doğan Elat’a teşekkür ederiz.

Yazan: Pınar Çamlıbel

Dünyayı Değiştiren Bilim Kadınları

Marie Curie – Radyoaktivite

Rosalind Franklin – DNA Sarmalı

Florance Nightingale – Kurumsal Hemşireliğin Öncüsü

Nettie Stevens – X ve Y kromozomu

Rita Levi-Montalcini – Sinir büyüme faktörü

Yazan: Dr. Ferda Karataş

Sonbahara Girerken Cildimiz

En değerli kıyafetimiz cildimiz diye bir rek­lam sloganı vardı o kadar çok şey ifade ediyor ki. İşte o en değerli kıyafetimiz cildimiz mev­simsel farklılıklara göre ışıltılı ya da solgun bir hal alır. Mevsimsel değişiklikler, çevre­sel faktörler, kişinin genetik alt yapısı, yaş, cinsiyet, daha önce uygulanan tedaviler gibi durumlar göz önünde bulundurarak kişiye özel tedavi planlamaları ile cilt kalitesini ko­rumaya yönelik sürdürülebilir sonuçlar elde edilebilir. Kişiye özel programların oluşturul­ması için hasta ve hekim arasındaki iletişimin doğru kurulması ve uygulanan bakım ve des­teklerin dışında kişinin dikkat etmesi gereken parametreler de çok önemlidir.

Yazan: Dr. Ferda Karataş

Yaz Bitti… Güneşten Korunmayı Bırakacak Mıyız? Hayır!

Çünkü kışın güneşin zararlı etkileri sadece %20-30 oranında azalıyor!

Güneş kremleri 20. Yüzyılın başlarından beri yaşantımızdalar. İncelen ozon ta­bakası, dünyaya güneşten gelen zararlı ışınların gittikçe daha güçlü bir şekilde ulaşmasına sebep oluyor. Bu durum, tüm doğayı tehdit ederken ciltte de ciddi sorunlara yol açıyor.

Künye:

İmtiyaz Sahibi
Çamlıbel Sağlık Eğitim Kültür Vakfı adına Yönetim Kurulu Başkan Vekili Pınar Çamlıbel

Genel Yayın Yönetmeni
Pınar Çamlıbel