Evren Karakul, müzik eğitimine Dokuz Eylül Üniversitesi Devlet Konservatuvarı’nda başladı. Klasik piyano alanında Prof. Turgut Aldemir ve Dr. Elif Tekin ile, caz piyano ve kompozisyon alanında ise Ömür Gidel ile çalıştı. 2007 yılında lisans eğitimini tamamladı. Ardından İstanbul Teknik Üniversitesi ve Haliç Üniversitesi’nde yüksek lisans düzeyinde müzik eğitimine devam etti.
Karakul, Türkiye’nin önde gelen caz müzisyenleriyle birlikte sahne aldı ve birçok ulusal ve uluslararası festivale katıldı. Bu festivaller arasında 3. ve 17. Uluslararası Ankara Caz Festivalleri, 5. Uluslararası Afyon Caz Festivali, 9. Uluslararası Alanya Caz Festivali, 12. İzmir Avrupa Caz Festivali, Kanyon’da Caz Havası konserleri (2012–2013), 2015 Aliağa Caz Festivali, 26. Akbank Caz Festivali (2016) ve 29. İstanbul Caz Festivali (İKSV, 2022) yer almaktadır. Nardis Caz Kulübü’nde Melis Sökmen, İpek Dinç ve Amerikalı saksafoncu Danny Lerman gibi sanatçılarla konserler verdi.
Cazın yanı sıra çok sayıda tiyatro oyunu, belgesel, dizi, kısa ve uzun metraj film için müzikler besteleyen Karakul, 2007 yılında Marmara Üniversitesi Kısa Film Festivali’nde “En İyi Müzik” ödülünü kazandı. “Güzel Adam Süreyya” (2018) adlı sinema filmi, TRT’de yayınlanan “Pabucu Yarım” programı (2006–2008), “Animal in Danger” adlı belgesel (TRT – Polonya ortak yapımı), Adana Devlet Tiyatrosu’nda sahnelenen “Eski Dünya Masalı” (2016) gibi projelerde müzik direktörlüğü ve bestecilik yaptı.
Sahne ve gösteri sanatlarına olan katkısı bununla sınırlı kalmadı. 2010’da Haliç Üniversitesi’nde düzenlenen “Osmanlı’dan Cumhuriyet’e Kantolar ve Tangolar” projesinde aranjör ve piyanist olarak görev aldı. Aynı yıl Ankara Ulus Endüstri Meslek Lisesi Marşı’nı besteledi ve TEGV’in Van Feyyaz Tokar Eğitim Parkı için hazırlanan tanıtım filminin müziğini besteledi.
Opera Twins topluluğu ile çeşitli projelere imza atan Karakul, 2016’da Caddebostan Kültür Merkezi’nde düzenlenen “Nazım Hikmet’in 114. Doğum Günü” konserinin müzikal direktörlüğünü üstlendi. 2017’de ise CRR Konser Salonu’nda “Aşka Dair Şarkılar” projesinde şef ve piyanist olarak yer aldı.
2013–2016 yılları arasında M.E.B.’e bağlı Mutlu Bale ve Müzik Okulu’nda piyano öğretmenliği ve okul müdürlüğü yapan Karakul, bu süreçte birçok öğrenciyi M.E.B. ve ABRSM sınavlarına hazırladı.
2019 yılında Moda Sahnesi’nde sahnelenen “Maraton” adlı dans tiyatrosunun müziklerini derledi. Aynı yıl yine Moda Sahnesi’nde Caner Cindoruk, Emre Karayel, Timur Acar, Öznur Serçeler ve Yılmaz Sütçü gibi önemli sanatçıların rol aldığı “Duygular Şelale” adlı müzikal projenin müzikal direktörlüğünü ve piyanistliğini üstlendi. Ayrıca, besteci Cem Tuncer ile birlikte çeşitli dizi projelerinde müzik üretimi yaptı.
Karakul bugüne dek Zuhal Olcay, Melis Sökmen, Güvenç Dağüstün, İlham Gencer, Dilek Türkan, Zeynep Talu, Meltem Cumbul, Ceren Gündoğdu, Seran Bilgi, Zeynep Özyılmazel, Sevinç Yurdem, İpek Dinç gibi değerli solistlere ve Pilli Bebek ile Purple Hand Band gibi müzik gruplarına eşlik etti. Pek çok projede müzikal direktörlük üstlendi.
Sanatsal üretimlerinin yanı sıra yazılı alanda da aktif olan Karakul’un “Konser Eleştirisi” başlıklı makalesi, Andante Klasik Müzik Dergisi’nin 22. sayısında yayımlanmıştır.
Hâlen İstanbul’da yaşayan Evren Karakul, piyanistlik ve bestecilik çalışmalarının yanı sıra Bostancı’daki stüdyosunda aranjörlük ve eğitmenlik faaliyetlerini sürdürmektedir.